You are currently viewing Menlyn Maine Park Lane West Atrium Skylight

Menlyn Maine Park Lane West Atrium Skylight

ASTPM TUBULAR CATEGORY WINNER

Client/Developer: Menlyn Maine
Architect: Boogertman and Partners
Structural Engineer: LEAF Structures
Main Contractor: Barrow Construction
Steelwork Contractor: Tass Engineering
Cladding Manufacturer/Supplier: LEAF Structures
Cladding Contractor: LEAF Structures

Park Lane West is a new premium grade commercial development in Menlyn. At the center of the 7-storey building there is 26m long by 17m wide atrium skylight which brings natural light into the building.

Architectural Brief
The architectural brief was to create a modern skylight, with lightweight steel members and a very clean geometry, that would bring the right balance of heat and light into the atrium below. Due to the need for a lightweight structure which could support large glass lites, steel was the obviously material of choice.

Structural Framing
Rectangular hollow sections were selected for the main beam so concealed connections. In addition, since the structure was designed as a braced three-pin pitched roof, the hollow sections efficiently carried the bending and compression forces. Small diameter round tubes were used for longitudinal apex bracing.
Due to the accuracy of the steelwork and efficiency of the glazing installation team, up to 16 glass panels could be installed in one day. Ie, this equates to the weight of the full steel structure in glass panels per day. The low pitch ridged roof consisting of neatly fabricated hollow steel sections and large glass panels created a simple but bespoke looking skylight.

Cladding
To reduce the number of steel beams, large point supported glass panels were used. Each panel was 2.2m wide x 3.3m long and weighed approximately 350kg.

Challenges
Since all the glass lites were fully tempered and pre-fabricated the steelwork needed to be installed to a very high degree of tolerance to ensure each glass lite would fit. Extensive QAQC checks were carried out both in Tass’s factory and onsite before the cladding was installed. High yield strength of the S355 tubes enabled small beams to be used while the hollow sections enabled neat hidden connection details. In addition, due to the stringent deflection requirements of the glass, both during installation and long term, the high stiffness of structure enable the joints between each glass panel to be sealed with a neat strip of silicone only. No mullions were required.
LEAF Structures worked very closely with the professional team, as well as the general contractor, to come up with a solution that met the architectural intent, budget, and site constraints. During the design phase, several structural and cladding solutions were developed and priced so the client could pick their preferred option.